Inventarisatie elektrische deelauto-programma’s

By februari 18, 2018Autodelen

Inventarisatie elektrische deelauto-programma’s

In het kort

Onderwerp:
Autodelen
Opdrachtgever:
MRA-Elektrisch
Omvang:
46 pagina’s
Datum:
februari 2018
Partner:
met bijdragen van o.a. MyWheels, Car2Go, WeDriveSolar

Deel deze publicatie

Samenvatting

Autodelen is in opkomst. Dat is positief, want autodelen verlaagt de parkeerdruk en is goed voor het milieu. De milieuwinst wordt nog groter bij een elektrisch autodeelproject. Maar hoe start of steun je dit als gemeente?

Het projectbureau MRA-Elektrisch ondersteunt gemeenten bij het opzetten van autodeel-initiatieven met elektrische voertuigen. Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met elektrisch rijden. Juist in combinatie met elektrische auto’s helpen deelauto-programma’s bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Autodelen kan eraan bijdragen dat men geen (tweede) auto op fossiele brandstof nodig heeft. Dat betekent minder auto’s en daardoor meer plek in de openbare ruimte. Van de ruim 30.000 deelauto’s is momenteel 4% elektrisch (ministerie van IenW, oktober 2007). MRA-E wil dit aandeel graag vergroten.

MRA-Elektrisch ondersteunt initiatieven
Via projectbureau MRA-Elektrisch verkennen gemeenten samen met bestaande en toekomstige aanbieders in welke gebieden deelautoprojecten kans van slagen hebben. MRA-E wil initiatieven vooruithelpen door kennis en laadinfrastructuur aan te bieden. Verder brengt MRA-E partijen met elkaar in contact en ondersteunt gemeenten, bijvoorbeeld bij afspraken over parkeerplaatsen en vergunningen.

Op verschillende locaties in de MRA-E regio en daarbuiten zijn deelauto-projecten gestart of in voorbereiding. Om overzicht te creëren en nieuwe initiatieven te kunnen ondersteunen is door MRA-E deze inventarisatie opgesteld van elektrische deelauto-programma’s. Hierbij zijn onder andere organisaties, tarieven en het aantal deelnemers op een rij gezet. We realiseren ons dat wat vandaag nieuw is, morgen alweer verouderd is. Deze inventarisatie is dan ook een momentopname, als vertrekpunt voor nieuwe initiatieven.

Publicatie downloaden
Luc

Luc